jump to navigation

Nog rooiwyn gesels November 30, 2007

Posted by unobastardo in Wynfeite en gesels.
trackback

Nog wynfeite vir dié wat belangstel – die belangrikste druiwesoorte vir rooiwyn:

Die Barbera is ‘n druiwesoort wat veral in Italië verbou word en eersterangse rooiwyne kan oplewer. Dikwels word barriques (eikevate) gebruik om die wyn af te rond. Een van die bekendste wyne is die Barbera d’Asti.

Die Cabernet Sauvignon word oorspronklik in die gebied van Bordeaux in Frankryk verbou. Vandag is dit een van die mees verboude druiwesoorte ter wêreld. Die wyne het dikwels ‘n bessieagtige smaak en kan vir ‘n langer tydperk gestoor word.

Dornfelder is ‘n gewilde soort in die wynbougebiede van die Palts en Rynhesse in Duitsland. Dit lewer vrugtige en diepkleurige wyne op, met ‘n geur van vlier, kersie en braam. Die kultivar is taamlik jonk en word vir die eerste keer in 1955 gekweek. Die druiwesoort is vernoem na die Duitse wynboudeskundige Immanuel Dornfeld. In die kookkuns is die wyn ‘n geskikte begeleier van wild-, vark-, bees- en kalfvleisgeregte.

Die Merlot word wêreldwyd verbou en lewer diepkleurige wyne met min looistowwe en geure van speserye, pruime en bessies op. Sy kenmerke is die swartblou kleur van die druiwe en die dun skille. Die wyn is afkomstig van die omgewing van Bordeaux; die oudste bronne, wat hierdie kultivar noem, dateer uit die jaar 1784. Die wyn pas by kaas- en hoendergeregte.

Die Nero d’Avola is ‘n druiwekultivar van Suid-Italië en Sisilië vir donker en sagte wyne. Wyne wat in eikevate verouder word, kan later vir ‘n lang tydperk gestoor word.

Die Pinot Noir (dikwels ook Spätburgunder of Pino Nero genoem) staan internasionaal as een van die fynste kultivare bekend en word orals verbou. Die volronde, geurige wyne soos die Bourgognewyn kan mettertyd duidelik van smaak verander.

Die Sangiovese is die bekendste kultivar van die Toskana en dien onder meer as basis vir die Chiantiwyn. Dit word wêreldwyd verbou.

Die Shiraz of Syrah behoort tot die oudste kultivare en word oorspronklik veral in Frankryk verbou. Die volronde, jong wyne bevat baie looistowwe en word mettertyd sagter. Sy komplekse geur herinner aan speserye soos peper, maar ook aan bessies en geroosterde neute. Die wyn vertoon ‘n elegante rooi kleur. Die druiwesoort gedy in die meeste wynboulande en is baie gewild in Suid-Afrika en Australië waar dit eersterangse wyne oplewer. In die suide van Frankryk is die kultivar die basis vir ‘n aantal versnitte soos die Chateauneuf-du-Pape.

Die Tempranillo is een van die beste rooi kultivare van Spanje met volronde, vrugtige en diepkleurige wyne. Die wyn begelei in die kookkuns hoender-, varkvleis-, pasta- en kaasgeregte.

Die Zinfandel van Kalifornië is die basis vir volronde, geurige droë en dikwels vrugtige wyne. Waarskynlik is die kultivar nou verwant of selfs identies met die Primitivo van Apulië (Italië).

Advertisements

Kommentare»

1. boerinballingskap - November 30, 2007

…laat jy darem nou my mond water!!!


Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out / Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out / Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out / Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out / Verander )

Connecting to %s

%d bloggers like this: